Ilmalämpöpumpun hankinta ja asennus

Talven pakkasjaksot ja pörssisähkön nousupiikit ovat herätelleet jälleen monia pohtimaan miten oman kodin lämmityskuluja voisi pienentää. Usein ensimmäisenä ratkaisuna pohdinnassa on ilmalämpöpumpun (ILP) hankkiminen.

Teimme lyhyet nyrkkisäännöt ilmalämpöpumpun hankintaan ja asennukseen. Milloin ja miten saat laitteesta suurimmat hyödyt, mihin kaikkeen se soveltuu ja mitä laitteen sijoittelussa, asennuksessa ja käytössä kannattaa ottaa huomioon? Tutustu ja katso olisiko näistä itsellesi apua.

Mihin kaikkeen ilmalämpöpumppua voi käyttää?

Voit käyttää ilmalämpöpumppua kotisi lämmitykseen sekä viilennykseen.

Suomessa ilmalämpöpumppua on perinteisesti käytetty enemmän lämmitykseen. Ilmalämpöpumpulla voit tehostaa lämmön leviämistä ympäri asuntoa ja ylläpitää tasaista lämpötilaa asunnossa. Pumpun avulla voit myös päästä eroon asunnon vetoisuudesta ja lämpötilakerrostumista.

Viime vuosien aikana on Suomessakin herätty ilmalämpöpumppujen erinomaisuuteen asuntojen viilennyksessä. Ympärivuorokautinen asunnon kuumuus kesän hellejaksojen aikana voi olla piinaavaa ja jopa terveysriski. Asunnon viilentäminen tekee sisällä oleskelusta miellyttävää ja nukkuminen onnistuu öisin paremmin.  

Viilennyksen lisäksi saat ilmalämpöpumpulla myös helpotusta allergiaoireisiin. Laitteen ansiosta ikkunat voi pitää suljettuina, siitepölyjä ei tule sisään ja sisäilma puhdistuu.

Ilmalämpöpumpulla voit myös poistaa ilmankosteuden asunnosta. Ilmankosteuden väheneminen saa sisäilman lämpötilan tuntumaan heti viileämmältä, vaikka itse ilman lämpötila ei laskisikaan. Kosteudenpoisto-ominaisuuden vuoksi ilmalämpöpumppu soveltuukin erinomaisesti kesämökin tai muun vapaa-ajan asunnon lämmitykseen.

Ilmalämpöpumppua voi käyttää myös esim. autotallissa tai varastotilassa, jossa lämpötila saa olla matalampi. Laite voi toimia silloin tilan lämmitysjärjestelmänä ja päälämmönlähteenä.

Millaiseen asuntoon tai taloon ilmalämpöpumppu soveltuu?

Ilmalämpöpumpun energian säästön rahalliset hyödyt ovat suurimmat sähkö-, öljy- tai puulämmitteisissä taloissa. Jos kotisi on pieni ja energiatehokas, niin silloin kustannussäästöä ei juuri kerry, mutta asumismukavuus voi kuitenkin kasvaa merkittävästi.

Ilmalämpöpumppu soveltuu myös kerrostaloasuntoon, mutta sen asentaminen vaatii taloyhtiön luvan (lue aiheesta lisää Talousanomien artikkelista.)

Energiankulutus

Suorasähkölämmitteisessä talossa ilmalämpöpumpun tuoman keskimääräinen säästön lämmitykseen on arvioitu olevan luokkaa 3 000–7 000 kilowattituntia vuodessa. (Lähde: Motiva)

Kodin viilentämiseen käytettäessä laite kuluttaa Motivan mukaan energiaa vuodessa vain 100–500 kWh. Ilmalämpöpumppua pitää kuitenkin käyttää oikeaoppisesti, jotta mainitut kulutuslukemat toteutuvat.

Löydät lämmityskulujen vertailuja ja laskelmia myös mm.  Vattenfallin sivuilta.

Ilmalämpöpumpun oikea sijoittaminen

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö pitää sijoittaa paikkaan, josta lämpö pääsee leviämään esteettä. Parhaiten ilmalämpöpumppu toimii asunnossa, jossa on paljon avaraa tilaa ja lämpö pääsee jakautumaan tasaisesti.

Sokkeloinen koti, jossa on paljon huoneita, ei ole ilmalämpöpumpulle ihanteellisin. Isossa tai sokkeloisessa talossa paras ratkaisu voi olla kahden ilmalämpöpumpun asennus. Jos asunto kaksikerroksinen, niin alakerrassa sijaitsevan ilmalämpöpumpun teho ei riitä yläkertaan ja päinvastoin. Yksi ulkoyksikkö voi riittää, mutta sisäyksiköitä tarvitaan kumpaankin kerrokseen.

Ilmalämpöpumppua ei myöskään suositella asennettavaksi keittiöön, sillä rasva voi liata sen nopeasti.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan aina ulos, paikkaan, jossa se saa vapaasti kierrättää ulkoilmaa lävitseen. Jos ulkoyksikkö sijoitetaan suojakotelon sisälle, täytyy muistaa varmistaa, että suojakotelo on suunniteltu tai soveltuva kyseiselle mallille.

Ulkoyksikön sijoittamisessa on myös hyvä huomioida, että sitä pääsee helposti huoltamaan ja sen saa pidettyä puhtaana lumesta sekä roskista. Myös kondenssivesien valumat pitää huomioida ja ohjata oikeaan paikkaan.

Ulkoyksikön sijainnilla ei sinänsä ole mitään tarkkoja suosituksia, mutta esim. etelänpuoleiselle seinälle sijoitettuna saat maksimaalisen hyödyn ilman vähäisestäkin lauhtumisesta. Lieväkin ilman lämpeneminen aurinkoisena pakkaspäivänä tehostaa jo pumpun lämmöntuottoa.

Ilmalämpöpumpun asennus

Ilmalämpöpumpun yksiköiden sijoittelua määrää myös se, ettei ulko- ja sisäyksiköiden etäisyys toisistaan kasva liian suureksi. Laitteen asennus vaatii läpivientiä seinään sekä kourutusta, jossa rakennetaan putkireitti sisä- ja ulkoyksikön välillä. Kourun sisään piilotetaan sähköjohdot, kylmäainekupariputket ja kondenssivesiputket.

Pumpun asentajalta vaaditaan kylmäaineiden käsittelyn ja sähkötöiden osaamista. Sen vuoksi ilmalämpöpumpun saavat asentaa vain liikkeet, joilla on Tukesin kylmälaite- ja sähköurakointiluvat. 

Tukesin internet-sivuilta voi helposti tarkistaa, onko asentajalla tai liikkeellä sekä kylmäaine-, että sähköasennusoikeudet.

Ilmalämpöpumppu koostuu ulko- ja sisäyksiköstä sekä kaukosäätimestä, jolla pumpun toimintaa ohjataan.  Ulkoyksiköille on myös olemassa erillisiä metallisia ja puisia suojakoteloita. Koteloilla saadaan suojattua pumppua mm. roskilta ja lumelta, mutta  ne auttavat myös piilottamaan pumpun huomaamattomaksi ja paremmin ympäristöönsä sopivaksi. 

Ilmalämpöpumpun käyttö lämmitykseen

Ilmalämpöpumppu toimii varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla, joka voi olla sähkö-, puu tai öljylämmitys.  

Tarkoituksen mukaista on, että ilmalämpöpumppu toimii ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä. Siksi lämmityspatterien termostaatit pitäisi asettaa 2–5 astetta viileämpään lämpötilaan, että ne lämmittäisivät vasta sitten kun lämpöpumpun teho ei enää riitä.

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde on paras silloin, kun sisä- ja ulkoilman lämpötilaero on pienimmillään. Hyvä ilmalämpöpumppu tuottaa yhdellä sähköyhtiöltä ostetulla kilowatilla neljä kilowattia lämpöä, eli pumpun lämpökerroin (COP-arvo) on silloin 4. Mutta kun pakkanen lähenee -20 astetta, ilmalämpöpumpun teho laskee ja luku on monesti enää 1. COP-arvo ei kuitenkaan kerro mitään pitkän ajan keskiarvosta, siksi yleisemmin vertailuissa käytetään SCOP-arvoa, joka on ns. vuosihyötykorjattu lukema ja tarkoittaa koko vuoden hyötysuhdetta. Oikein hyvissä laitteissa tämä on nykyään jo yli 5.

Lämpötiloissa +10 asteen ja -10 asteen välillä ilmalämpöpumppujen hyötysuhde on kuitenkin erinomainen ja laitteen avulla voidaan säästää 30–40 % verrattuna sähkölämmityksen lämmityskustannuksiin.

Lue lisää tietoa laitteiden kehityksestä Rakennusmaailman artikkelista

Ilmalämpöpumpun käyttö viilennykseen

Pidä ikkunat suljettuina ilmalämpöpumpun ollessa päällä. Kesällä auringon paistaessa lämpimästi, kannattaa myös pitää kaihtimia tai verhoja kiinni, jotta sisälämpötila ei turhaan nouse.
Ilmalämpöpumppua ei kannata jättää viilentämään, kun itse on poissa kotoa. Laite on tehokas ja tilan viilennys onnistuu tarvittaessa nopeasti. Jos kuitenkin jätät laitteen päälle, niin tarkista ettei automaattitoiminto ole päällä. Muuten laite saattaa vuoroin viilentää ja vuoroin lämmittää kotisi ilmaa.

Tiesitkö, että ilmalämpöpumppu on mahdollista sovittaa muuhun sisustukseen tai häivyttää huomaamattomaksi? Toshiba Haori -ilmalämpöpumppu on saatavilla tehtaalta vaalean- ja tummanharmaina kankailla, mutta sen irrotettavaan etupaneeliin voi myös suunnitella ja ompeluttaa oman kankaan.

Ilmalämpöpumpun hinta ja käyttöikä

Ilmalämpöpumpun hinta asennettuna on tarpeesta ja kohteesta riippuen yleensä 2000–3000 euron välillä. Asennuksen osuus on n. 500–800 euroa, siitä voi hakea kotitalousvähennystä.
Suorasähkölämmitteisessä talossa ilmalämpöpumppu voi maksaa itsensä säästöinä lämmityskuluissa takaisin hyvinkin nopeasti. Yleisimmin hankinnan takaisinmaksuajaksi on arvioitu noin kolme vuotta.

Laitteiston käyttöikä on keskimäärin 15 vuotta. Sen jälkeen edessä on mahdollisesti kompressoriremontti tai uuden energiatehokkaamman laitteen hankinta.

Jos harkitset ilmalämpöpumpun hankintaa tai uusimista, ota meihin yhteyttä. Meillä on pitkä kokemus erilaisista tiloista ja  eri valmistajien laitteista. Tutustu myös muihin saneerauspalveluihimme ja ilmastointi sekä lämmitysratkaisuihin.

Osaamme arvioida kotiisi ja tarkoituksiisi parhaiten soveltuvan ratkaisun eri vaihtoehtojen joukosta. Saat meiltä aina turvallisen avaimet käteen tarjouksen, kattaen laitteet, laitteiden asennuksen, käyttöopastuksen ja takuun.

Laita viestiä tai soita, niin jutellaan!

Tuomas Suomala
Huolto ja saneeraukset
050 5246 447
tuomas.suomala@spigot.fi

Remontoitko kotona? Käy tutustumassa myös verkkokauppaamme.

Jaa tämä artikkeli

Lue myös

Varaa maksuton tarkennuspalaveri

Tulkaa räätälöimään kotinne talotekniikan osa-alueet yksilöllisesti. Saatte mukaanne tarjouksen suunnittelusta ja halutessanne myös toteutuksesta. Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä sopivasta ajankohdasta! Aikaa palaveri vie vain parisen tuntia.

Voit liittää mukaan jo olemassa olevat piirrustukset sähköisessä muodossa.

Teimme lyhyet nyrkkisäännöt ilmalämpöpumpun hankintaan ja asennukseen. Tutustu ja katso olisiko näistä itsellesi apua.