Sähköauton latausaseman hankinta omakotitaloon

Mitä kannattaa huomioida sähköautonlatausaseman hankinnassa omakotitaloon? Lue vinkkimme turvalliseen ja onnistuneeseen latausaseman hankintaan.

Sähköauton latausaseman hankinta kotiin on turvallisuusasia

Sähköautojen mukana tulee yleensä tilapäislatauslaite, joka sopii tavalliseen kotitalouspistorasiaan. Laite on nimensä mukaisesti tarkoitettu vain sähköauton tilapäiseen lataamiseen. Silloinkin on varmistettava, että pistorasia on sellainen, jota on turvallista käyttää, sillä sähköauton lataaminen kuormittaa tavallista pistorasiaa enemmän, kuin mihin se on alun perin suunniteltu.

Erillisen sähköautonlatausaseman hankintaa kotiin onkin helppo suositella. Hyväksytyt, oikein mitoitetut ja käytetyt latauslaitteet ovat turvallisia autoille, käyttäjille sekä kiinteistöille. Turvallisuuden lisäksi hankintaa voi perustella latauksen nopeudella sekä hintasäästöillä verrattuna julkisiin latauspisteisiin. Erillisen latausaseman hankinta on myös investointi tulevaisuuteen, jolla on vaikutusta talosi arvoon.

Jos latausaseman hankinta kiinnostaa tai on muuten ajankohtainen, niin tutustu muistilistaamme. Kirjasimme siihen ylös asioita, mitkä kannattaa selvittää ennen latausaseman hankintaa

Millainen latausasema soveltuu sinun tarpeisiisi ja omakotitaloosi?

Ensimmäinen askel latausaseman hankinnassa on arvioida niin nykyinen kuin tuleva lataustarpeesi. Tee muutamilla kysymyksillä yksinkertainen tarveselvitys:
Millaisia ovat päivittäiset ajomatkasi ja kuinka usein lataat autoasi? Onko usein tilanteita, että auto saapuu illalla tyhjällä akulla kotiin ja heti aamulla pitäisi lähteä pitempään matkaan?

Vastauksesi vaikuttavat siihen millaista lataustehoa tarvitset. Jos läheltä kotiasi löytyy julkisia pikalatausasemia, voit myös miettiä olisiko poikkeustilanteissa mahdollista hyödyntää niiden käyttöä?

Sähkökartoitus ja lataustehon tarve

Ennen latausaseman valintaa ja asennusta sinun pitää myös kartoittaa kiinteistösi sähköjärjestelmien soveltuvuus sähköauton lataamiseen.

Omakotitalojen yleisin pääsulakekoko on 3 x 25A. Samalla pääsulakkeella on kuitenkin myös muita sähkökuormia (mm. lämmitys, kodinkoneet), jotka vaikuttavat siihen paljonko sähköä voidaan käyttää auton lataamiseen.

Voit kysyä sähköverkkoyhtiöltäsi paljonko sähköliittymäsi huipputeho on ollut. Saat heiltä yleensä myös tuntikohtaiset tehotiedot pidemmältä ajanjaksolta.

Hieman yksinkertaistaen tuo latausaseman tehon tarpeen laskentaperuste toimii niin, että kun vähennät liittymän enimmäistehon liittymän huipputeholla, saat selville, kuinka tehokkaan latausaseman tarvitset. Näin voit varautua etukäteen, etkä joudu myöhemmin miettimään sähkönkäyttöäsi.

Ole meihin yhteydessä, autamme mielellämme. Saat meiltä kartoituksen ja selvitämme kaikki muutkin talosi latausaseman valintaan, sijaintiin ja asennustyöhön vaikuttavat asiat. Sen jälkeen sinun on helppoa valita taloosi ja tarpeisiisi parhaiten soveltuva kotilatausasema.

Latausaseman sijainti

Sähköauton latausaseman valintaan vaikuttaa myös laitteen sijoituspaikka. Kotilatausasemat ovat yleensä seinäasenteisia, eli ne voidaan helposti asentaa talon, autokatoksen tai autotallin seinään.

Latausasema kannattaa aina sijoittaa sellaiseen paikkaan, missä sen käyttäminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Sijoittamiseen ja käytön helppouteen vaikuttavat mm. latauspistokkeen sijainti autossa sekä latausaseman mukana tulevan kiinteä latauskaapelin pituus.

Sähköauto latauspiste kotona

Hyväksytyt, oikein asennetut ja mitoitetut sähköautojen latauslaitteet ovat turvallisia autoille, käyttäjille sekä kiinteistöille.

Latausaseman valinta

Latausasemat jakautuvat kahteen päätyyppiin: peruslatausasemiin ja älykkäisiin latausasemiin. Peruslatausasema tarjoaa sähköauton lataamisen perustoiminnot, mutta esim. latauksen etäohjaus ja -seuranta, sekä kuormanhallinnan käyttö vaativat älykkään latausaseman.

Talosi sähköliittymä puolestaan määrittelee latausaseman suurimman mahdollisen lataustehon. Yleissääntönä 3x25A sähköliittymälle sopii 11kW latausasema ja 3x35A liittymälle tai sitä suuremmille 22kW latausasema. Tehokkaampi 22kW:n latausasema voidaan myös kytkeä 11kW teholle.

Lataustehoa on rajoitettava silloin, jos talossasi on esim. lämpöpumppu koko talon ja käyttöveden lämmitykseen, suora sähkölämmitys tai paljon muita jatkuvasti päällä olevia sähkölaitteita. Lataustehoa voidaan rajoittaa joko latausasemasta tai autosta. Usein helpoin ratkaisu on asentaa latausasemaan dynaaminen kuormanhallinta, joka valvoo kodin sähköliittymän kuormitusta ja säätää latausaseman tehoa automaattisesti sen mukaan.

Latausasema, jossa sähköauton voi ladata 16 A tai 32 A -voimavirtaliitännästä, antaa myös jatkossa mahdollisuuden käyttää auton akkua sähkövarastona asunnon tarpeisiin.

Sähköauton latausaseman asennus

Latausasema tarvitsee aina oman kaapelivedon suoraan pää- tai alakeskukselta. Kaapeli vedetään yleensä pinta-asennuksena sähköpääkeskukselta latausasemalle.

Talot ja asennusympäristöt ovat yksilöllisiä. Jos johdotusmatka ja läpivientien määrä on maltillinen, niin asennustyö on nopeampaa ja onnistuu parissa tunnissa. Kohteissa, joissa latausaseman ja sähkökeskuksen välinen johdotusmatka on pitkä ja tarvitaan mm. useita läpivientejä, voi asennukseen kulua koko työpäivä.

Sähköauton latausaseman käyttöönotto

Latausaseman asennuksen jälkeen, ennen käyttöönottoa, tehdään aina tarkastusmittaukset. Tarkastusmittauksilla todetaan mm. vikavirtasuojan toiminta sekä syötön automaattinen poiskytkeytyminen. Sen jälkeen testataan vielä latausaseman toimivuus ja yhteensopivuus auton kanssa.

Spigotin sähköasentajat antavat aina käytönopastuksen sekä neuvot latausaseman puhtaanpitoon ja huoltoon. Saat näin vaivattoman ja turvallisen alun latausasemasi käyttöön.

Säilytä huolellisesti kaikki latausasemaan ja sen asentamiseen liittyvät dokumentit. Niitä tarvitaan, jos lataustarpeet muuttuvat myöhemmin tai talon omistus muuttuu.

Muista myös hyödyntää asennustyöstä saatava kotitalousvähennys!

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Latausaseman hankinta ja valinta voi tuntua hankalalta. Ota meihin yhteyttä, selvitämme kanssasi, millainen latausasema soveltuu sinun taloosi ja tarpeisiisi. 

Voit varata maksuttoman kartoitusajan lomakkeemme kautta. 

Voit ottaa myös suoraan yhteyttä suunnittelijoihimme.  Ota yhteyttä!

Otto Kantola
Sähkösuunnittelija
050 3710191
otto.kantola@spigot.fi

Perttu Huhtala
Liiketoimintajohtaja
050 4364 334
perttu.huhtala@spigot.fi

Remontoitko kotona? Käy tutustumassa myös verkkokauppaamme.

Jaa tämä artikkeli

Lue myös

Varaa maksuton tarkennuspalaveri

Tulkaa räätälöimään kotinne talotekniikan osa-alueet yksilöllisesti. Saatte mukaanne tarjouksen suunnittelusta ja halutessanne myös toteutuksesta. Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä sopivasta ajankohdasta! Aikaa palaveri vie vain parisen tuntia.

Voit liittää mukaan jo olemassa olevat piirrustukset sähköisessä muodossa.

Mitä kannattaa huomioida sähköauton latausaseman hankinnassa omakotitaloon? Lue vinkkimme turvalliseen ja onnistuneeseen latausaseman hankintaan.