Spigot kunnosti Heikkilöiden omakotitalon koko ilmanvaihtojärjestelmän

Spigot uusi Pauli Heikkilän omakotitaloon koko ilmavaihdon. Heikkilä on erittäin tyytyväinen Spigotin työhön. ”Ihan sellaiset käytännönkin asiat kuin että vastataanko sähköpostiin, on toiminut Spigotilla aivan älyttömän hyvin.”

Pauli ja Merja Heikkilä rakennuttivat omakotitalonsa Espoon Laaksolahteen kaksikymmentä vuotta sitten. Jotain kuitenkin meni ilmanvaihdossa pieleen jo rakennusvaiheessa, joko sen toteutuksessa tai suunnittelussa.

”Joissakin huoneissa oli todella tunkkainen ilma, toisissa puhallus taas oli aivan valtava. Ilmanvaihtokone oli myös erittäin meluisa. Erityisesti ilma tuntui seisovan makuuhuoneessa. Sitä oli vuosien saatossa käyty mittaamassa pariinkin otteeseen, mutta kukaan ei ollut keksinyt syytä siihen”, Pauli Heikkilä sanoo.

Heikkilät päättivät, että hurinalle ja tunkkaisuudelle on viimein tehtävä jotain. Ja uuden ilmanvaihtokoneen on sitten ainakin oltava eri merkkinen kuin edellinen.

He päätyivät Valloxin nettisivuille. Siellä kerrottiin koneiden jälleenmyyjät ja Heikkilä lähetti tarjouspyynnön heistä seitsemälle. Spigot oli niiden joukossa.

”Sain kaksi tarjousta ja toinen niistä oli Spigotilta. Syy miksi valitsin heidät oli se, että siinä missä toinen firmoista teki tarjouksen meilitse, Spigotilta ehdotettiin, että heiltä tulisi kaveri paikan päälle katsomaan tilannetta. Jos joku tekee tarjouksen vähän isommasta työstä näkemättä koko paikkaa, homma ei voi mennä kuin pieleen”, Heikkilä hymyilee.

Koko ilmanvaihto uusiksi

Spigotin myyjä tarkasti koko ilmanvaihdon. Hän huomasi, ettei ainut vika ollut koneessa vaan myös suunnittelussa ja asennuksissa. Merkittävä löydös tapahtui juurikin siinä tunkkaisessa makuuhuoneessa. Paljastui, että siinä missä koneen olisi pitänyt puhaltaa siellä ilmaa kymmenen litraa sekunnissa, se puhalsi ainoastaan kaksi litraa. Työhuoneessa taas oli suhteettoman suuri puhallus ja sieltä löytyi peräti kaksi puhalluspistettä. Myyjä ehdotti, että koneen vaihdon lisäksi suunnitellaan koko ilmanvaihto uusiksi.

Prosessi aloitettiin ilmanvaihtokanavien puhdistuksella. Kun vanha kone oli imenyt viimeisimmätkin moskat itseensä, se vaihdettiin uuteen. Vanha ilmanvaihtokone oli nykyistä isompi, joten se saatiin teknisestä huoneesta ulos hajottamalla. Ilman tulo- ja menoaukot olivat uudessa koneessa eri paikoissa ja siksi teknisen huoneen putkistoon oli tehtävä paljon muutoksia.

Koko rakennuksen kaikkien huoneiden ilmamääriä muutettiin jonkin verran. Esimerkiksi makuuhuoneeseen tehoja lisättiin, työhuoneesta taas poistettiin toinen puhalluspisteistä. Kaikkein äänekkäimpään huoneeseen eli vierashuoneeseen suunniteltiin äänenvaimennuspönttö.

”Nyt se on ihan äänetön. Tätä ennen vieraat ovat sanoneet, että siellä on niin kova meteli, että aivan kuin junassa olisi”, Heikkilä toteaa.

”Päädyimme myös vaihtamaan kaikki venttiilit. Kahdenkymmenen vuoden aikana ne olivat jo ehtineet kellastua ja likaantua, eikä niitä saanut enää hinkkaamallakaan puhtaiksi. Nyt ne eivät enää pistä silmään sisustuksessa.”

Kun venttiilitkin oli vaihdettu, alkoi mittaileminen ja ilmamäärien säätäminen uutta suunnitelmaa vastaavaksi.

Rauha, raikas sisäilma ja säästöä sähkössä

Koko prosessi kesti kolme päivää ja muutokset ilmanvaihdossa näkyivät välittömästi.

”Olimme ihmeissämme, kun mekkala oli hävinnyt. Uuden koneen hurinan kuulee juuri ja juuri normaaliasennossa. Entistä ei edes pystynyt normaaliasennossa pitämään, vaan pykälän alempana, koska sen ääni oli niin kova”, toteaa Heikkilä.

Kosketusnäytöllä toimiva säädin saa häneltä kiitosta, samoin kuin ilmanvaihtokoneelle tarkoitetut nettisivut. Niiden kautta konetta voi säätää etänä, vaikka ulkomailta, jos on unohtanut laittaa asetukset pienemmälle ennen reissuun lähtöä. Sen kautta voi myös seurata ilman laatua kuten hiilidioksidia.

”Lämmön talteenotto on entistä parempi. Koneen vaihtuessa sisäilman lämpötila nousi yhden asteen. Pystyin siis pudottamaan lattialämmityksen tuloveden lämpötilaa yhden asteen alemmaksi kuin mitä se oli ennen koneen vaihtoa. Laskennallisesti se tarkoittaa noin viiden prosentin sähkönkulutuksen laskua. Vuoden päästä nähdään tarkemmin, kuinka paljon säästöä koneen vaihdosta on tullut.”

Heikkilä tunnistaa nyt ainakin kaksi ongelmaa vanhasta ilmanvaihdosta. Alkuperäinen LVI-asentaja ainoastaan asensi ilmanvaihdon eikä testannut sitä lainkaan. Toisekseen ilmanvaihdon suunnittelija ja asentaja olivat eri firmoista eivätkä siksi olleet keskenään yhteyksissä. Spigotilta saa kaikista LVI- ja sähkötöistä sekä suunnittelun että asennuksen. On suuri hyöty, että suunnittelija ja asentaja ovat kollegoita ja pystyvät kommunikoimaan saumattomasti urakan aikana.

”Spigotin kanssa meni kaikki juuri niin kuin piti. Koska olen rakennuttanut omakotitalon ja tehnyt siihen vuosien saatossa myös korjauksia, olen asioinut monien rakennusalan liikkeiden kanssa ja on ollut kaikenlaisia ikäviäkin kokemuksia. Eri käytännöt vaihtelevat yrityksissä valtavasti ja ihan sellaiset käytännönkin asiat kuin että vastataanko sähköpostiin, on toiminut Spigotilla aivan älyttömän hyvin”, Heikkilä kiittelee.

Jaa tämä artikkeli

Lue myös

LVIS-suunnittelupalaveri pöydän ääressä

Talotekniikkapaketti helpottaa oman kodin rakentamista

Omakotitaloprojekti voi olla rakennuttajalle varsin haasteellinen kokonaisuus − kaikkien toimijoiden tulisi pelata yhteen ajantasaisin tiedoin suunnittelusta asennuksiin. Paras ratkaisu onnistuneeseen lopputulokseen saavutetaan, kun toteutusvastuu on keskitetty yhdelle osaavalle toimijalle.

Lue lisää

Mitä sähkösuunnitelmaan sisältyy?

Meiltä kysytään usein muistilistaa siitä, mitä kaikkia asioita sähkösuunnitelman pitäisi sisältää? Suunnitelmat ovat aina yksilöllisiä kohteen mukaan, mutta alla on mainittuna yleisimmät sähkösuunnitelmaan sisältyvät asiat

Lue lisää

Varaa maksuton tarkennuspalaveri

Tulkaa räätälöimään kotinne talotekniikan osa-alueet yksilöllisesti. Saatte mukaanne tarjouksen suunnittelusta ja halutessanne myös toteutuksesta. Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä sopivasta ajankohdasta! Aikaa palaveri vie vain parisen tuntia.

Voit liittää mukaan jo olemassa olevat piirrustukset sähköisessä muodossa.

Pauli ja Merja Heikkilä päättivät hankkia uuden ilmanvaihtokoneen, mutta kun Spigot tarkisti omakotitalon ilmanvaihtojärjestelmän, siinä huomattiin useita suunnittelu- ja asennusvirheitä. Niinpä Spigot kunnosti koko rakennuksen ilmanvaihdon. Tunkkainen ilma ja vanhan koneen meteli ovat nyt tipotiessään.