Omakotitaloprojekti voi olla rakennuttajalle varsin haasteellinen kokonaisuus − kaikkien toimijoiden tulisi pelata yhteen ajantasaisin tiedoin suunnittelusta asennuksiin. Paras ratkaisu onnistuneeseen lopputulokseen saavutetaan, kun toteutusvastuu on keskitetty yhdelle osaavalle toimijalle.
Selkeyttä rakennusprojektin johtamiseen
Omakotitalon rakennuttajaa haastaa usein se, että talotekniikka-alan yritykset eivät aina tarjoa kaikkia rakennuttajan tarvitsemia palveluita ja tuotteita. Tämän vuoksi rakennuttajat joutuvat hankkimaan projektiinsa useita eri toimijoita ja sovittamaan yhteen näiden toimitussisällöt sekä työvaiheet. Lisäksi tarjousten vertaileminen osoittautuu vaikeaksi, ja todelliset kustannukset selviävät usein vasta jälkikäteen. Hanketta on tällöin vaikea ohjata budjetin mukaisesti.
− Vuonna 2013 päätimme ratkaista tämän haasteen ja ryhdyimme kehittämään palvelukonseptia, jossa asiakas voi ostaa jo hankkeen alkuvaiheessa koko talotekniikan (LVIS) suunnittelusta asennukseen halutulla toimitussisällöllä, Spigot Oy:n toimitusjohtaja Olli Huhtala kertoo.
Konseptihankkeen myötä Spigot toi markkinoille palvelukokonaisuuden, joka paransi talotekniikan osalta projektin kustannushallintaa sekä helpotti sen johtamista. Asennukset ovat paketoitu selkeiksi kokonaisuuksiksi, jotka on helppo istuttaa rakennusprojektin aikataulutukseen.
Kaikista asennuksista on laadittu ohjeet ja tehdyt asennukset dokumentoidaan. Lisäksi asennuspaketeista on myös animaatio, joka auttaa hahmottamaan työjärjestystä ja aikataulutusta hankkeessa.
− Tässä kuitenkin leikitään päivittäin vedellä ja sähköllä, niin koimme tarpeelliseksi kiinnittää erityistä huomiota toimintamalleihin, jotka vähentävät virhemahdollisuuksia, Huhtala toteaa.
− Vastuukysymys asiakkaan suuntaan paranee konseptin lisäksi jo toimitussisältömme laajuuden kautta. Kun koko tekniikka on ostettu yhdellä sopimuksella, ei synny ”ei kenenkään maata”, jollaisia väistämättä syntyy, kun urakka on jaettu useaan palaseen.
Kohti elinkaarivastuuta – talotekniikka yhä suuremmassa roolissa
− Konseptin kehitys kesti alkujaan pari vuotta, joskin sitä päivitetään edelleen vuosittain. Nykyisellään tämä LVIS-palvelukokonaisuus on saatavilla Uudenmaan ja Pirkanmaan talousalueilla kaiken kokoisiin asuinrakennushankkeisiin kerrostaloja lukuunottamatta, Huhtala sanoo.
Konseptin päivityksissä on tarkennettu hinnoittelua ja toimitussisältöä, parannettu ja laajennettu muutosten hallintaa sekä kehitetty asennustapoja ja laadunvalvontaa. Asennuksissa käytettävät tuotteet varmistetaan vuosittain tarjolla olevasta markkinasta asiakkaalle tärkeitä arvoja tuottavien näkökulmien perusteella, joita ovat hinta, asennettavuus, ulkonäkö, huollettavuus, turvallisuus tai käyttömukavuus.
− Tekniikka on oikeastaan kaikki se mikä valmiissa talossa tuntuu ja maksaa. Tekniset järjestelmät ottavat rakennuksissa yhä suurempaa roolia ja vaativat myös huolto- ja päivitystoimenpiteitä.
− Vuosi sitten aloitimme huolto- ja saneerausliiketoiminnan. Tähtäämme siihen, että pystymme kantamaan elinkaarivastuun rakennuksen tekniikasta. Haluamme, että läsnäolomme tuottaa kiinteistölle aidosti lisäarvoa. Meillä on intressit suunnitella ja toteuttaa talotekniikkaa, johon itse luotamme, ja jota on helppo käyttää, huoltaa ja päivittää. Rakennuttaja on meillä keskiössä alusta alkaen ja mukana suunnittelemassa ja valitsemassa kiinteistön tekniikkaa. Roolimme on tuoda asiantuntemuksemme pöytään näistä lähtökohdista, Huhtala päättää.
LVI-insinööri Olli Huhtala on toiminut Spigot Oy:n toimitusjohtajana 14 vuotta.
LVI- ja sähkösuunnittelu käyntiin jo talon suunnitteluvaiheessa
LVIS-suunnittelu on hyvä aloittaa samaan aikaan, kun aloitat talon pääkuvien työstämisen arkkitehdin tai talotehtaan kanssa.
Ota yhteyttä ja varaa maksuton palaveri, jossa voit räätälöidä asiantuntijan kanssa toiveittesi mukaisen ratkaisun uuteen kotiisi. Saat mukaan tarjouksen LVIS-suunnittelusta ja halutessasi koko talotekniikan toteutuksesta.