Uusien ilmanvaihtokoneiden energiankulutus on niin paljon vanhoja laitteita pienempi, että 15–20 vuotta vanhan, toimivankin laitteen vaihto on jo taloudellisesti järkevää.
Nykyiset ilmanvaihtokoneet pystyvät ottamaan talteen yli 80 prosenttia poistoilmasta ja palauttamaan lämmön takaisin tuloilman mukana. Laitteet myös kuluttavat energiaa jopa reilusti alle puolet aiempaan verrattuna.
Millainen projekti on ilmanvaihtokoneen vaihto?
Ilmanvaihtokoneen vaihto on nopea projekti ja normaalisti se hoituu yhden päivän aikana. Vaihtotyö voi venyä pidemmäksi, jos samassa yhteydessä joudutaan tekemään muutostöitä. Silloin työssä voi enimmillään kulua kahdesta kolmeen päivään.
Kustannusten osalta ilmanvaihtokoneen vaihdon hinta on yleensä n. 5000 euron haarukassa. Jos samassa yhteydessä joudutaan tekemään runsaasti korjauksia ja muutostöitä, hinta voi nousta 1000–2000 € ylöspäin.
Millä aikavälillä uusi laite maksaa itsensä takaisin?
Yli 15 vuotta vanhojen ilmanvaihtolaitteiden lämmöntalteenottokyky on vain noin 50 prosentin luokkaa. Tämän vuoksi suuri osa lämmitetystä ilmasta menee jäteilmana ulos ja sisään tuleva kylmä raitisilma on lämmitettävä ilmanvaihtolaitteen sähkövastuksella tai talon lämmitysjärjestelmällä.
Nykyiset ilmanvaihtokoneet pystyvät ottamaan talteen yli 80 prosenttia poistoilmasta ja palauttamaan lämmön takaisin tuloilman mukana. Laitteet myös kuluttavat energiaa jopa reilusti alle puolet aiempaan verrattuna. Mitä suurempi ilmamäärä vaihdetaan, sitä suurempi energiansäästö uudella koneella saavutetaan.
Pienempi energiankulutus ja tehokkaampi lämmöntalteenotto näkyvät huomattavina säästöinä sähkölaskussa ja parhaimmillaan uusi ilmanvaihtokone voi kuolettaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa (lue ja testaa Valloxin laskuria). Verrattuna aiempiin ilmanvaihtokoneisiin, uudet laitteet ovat myös hiljaisempia ja toimintavarmempia. Kun ilmanvaihdon äänitaso laskee, sillä on myös merkittävä vaikutus asumismukavuuteen.
Ja tärkeintä kaikessa. Puhdas ja raikas sisäilma lisää asukkaiden hyvinvointia. Sisäilman puhtaudella on suora vaikutus unen laatuun ja vireystilaan.
Mitä pitää huomioida ennen ilmanvaihtokoneen vaihtoa?
Ennen vaihtoa täytyy kartoittaa nykytilanne ja tutkia onko tämänhetkinen laite toiminut alkuperäisen järjestelmän kanssa, kuten sen oli tarkoitus. Uuden koneen valinnassa on tärkeää, että sen mitoitus on oikea suhteessa rakennuksen kokoon ja asukasmäärään.
Ympäristöministeriön ilmanvaihto-ohjeiden mukaan ilmavirtojen ohjearvot asuintiloissa voidaan mitoittaa joko henkilömäärän mukaan (6 l/s/hlö) tai asunnon koon mukaan (0,35 l/s/m²).
Koska ilmanvaihtojärjestelmä on kokonaisuus, niin tulo- ja poistoilmamäärien keskinäinen suhde on myös erittäin tärkeää. Siksi asuin- ja märkätilojen suhde vaikuttaa olennaisesti talon lopullisissa ilmavirtojen suunnittelussa.
Kun huoneistossa on riittävä ilmanvaihto, ei sitä asukas juuri huomioi. Mutta jos ilmanvaihto olennaisesti huononee, niin sen seurauksena voi asukkaille tulla oireilua, kuten päänsärkyä, uupuneisuutta ja huonovointisuutta. Ilman epäpuhtauksille altistuminen voi aiheuttaa oireita myös silmiin, iholle, nenään, kurkkuun, ääneen tai hengitysteihin.
Huoneissa oleva tunkkainen ilma, ikkunoiden huurtuminen sisäpuolelta, voimakas veto tai viemärin haju ovat merkkejä puutteellisesta ilmanvaihdosta. Myös Ilmanvaihtojärjestelmän kova melu, epätavalliset äänet sekä energiankulutuksen nousu kielivät ilmanvaihtokoneen ja -järjestelmän ongelmista.
Kuvassa on kotimaisen Valloxin ilmanvaihtokoneen ohjauksen järjestelmäkuvaus. Nykyisiä laitteita voi ohjata rakennukseen asennetun ohjaimen lisäksi myös etänä älypuhelimen tai tabletin avulla. Myös koneen ohjelmistot päivittyvät automaattisesti pilvipalvelun kautta.
Onko ilmanvaihtojärjestelmän muut ongelmat korjattava ennen ilmanvaihtokoneen vaihtoa?
Nykyisen ilmavaihtojärjestelmän ongelmien syyt on aina ratkaistava ennen uuden ilmanvaihtokoneen asennusta, jotta uusi laite ja koko järjestelmä toimii jatkossa oikein. Mm. ilmanvaihtoventtiilien toiminta tarkastetaan ja ne voidaan vaihtaa samassa yhteydessä. Samoin siirtoilmareittien korjauksella eri huoneiden välillä saadaan varmistettua ilman vaihtuminen huoneesta toiseen.
Voiko uuden ilmanvaihtokoneen vain vaihtaa entisen paikalle?
Jos aiempi laite ja ilmanvaihtojärjestelmä on toiminut hyvin, niin tilalle pyritään asentamaan tehokkuudeltaan vastaava ja suoraan nykyiseen kanavistoon sopiva uusi laite. Me Spigotilla suosittelemme asiakkaillemme kotimaisen Valloxin ilmanvaihtokoneita. Laitteet ovat osoittautuneet pitkäikäisiksi ja luotettaviksi, eikä asennuksissa tule yllätyksiä. Valmistajalta löytyy yhteensopivia laitteita, jotka pystytään asentamaan vanhojen, eri merkkisten ilmanvaihtokoneiden paikalle.
Yksi vanhan ja uuden laitteen suurimmista erovaisuuksista löytyy lämmöntalteenoton tehokkuudesta. Koska uuden laitteen vuosihyötysuhde on huippuluokkaa ja lämmön talteenoton jälkeen pihalle menevä ilma on kylmempää, on jäteilmakanavan eristäminen tärkeää. Ilman oikeaa eristystä kanavan pintojen lämpötilaero voi aiheuttaa veden kondensoitumista ja kosteutta rakenteisiin. Jos jäteilmakanava on rakenteiden alla hankalasti piilossa, niin sille kannattaa rakentaa kokonaan uusi reitti pihalle.
Aiemmin myös liesituuletin on usein yhdistetty poistoilmakanavaan. Nykyisin sille kuitenkin suositetaan omaa suoraan katolle menevää kanavaa. Kun vanha liesikanava poistetaan ja liesikupu liitetään suoraan ilmanvaihtokoneeseen, muutostöissä tarvitaan niin ilmanvaihto- kuin sähkötyön ammattilaisia. Spigotilta hoituu myös sähkötyöt asennusten yhteydessä.
Kun harkitsen ilmanvaihtokoneen vaihtoa, niin miten kannattaa toimia?
Ota meihin yhteyttä. Tulemme kartoittamaan nykyisen ilmanvaihtojärjestelmäsi toiminnan. Saat meiltä sen jälkeen tarjouksen, joka kattaa rakennukseesi sopivan uuden laitteen, mahdolliset nykyiseen ilmanvaihtojärjestelmääsi tarvittavat korjaukset, ilmanvaihtokanavien puhdistuksen sekä kaikki asennustyöt.
Uuden ilmanvaihtokoneen asennuksen jälkeen testaamme ja mittaamme aina, että koko ilmanvaihtojärjestelmäsi toimii varmasti kuten on suunniteltu ja kaikki säädöt ovat kunnossa. Opastamme sinut myös uuden laitteen käyttöön ja saat ohjeet sen ylläpitoon.
Saat laitteen vaihdosta ja työstämme luovutuspöytäkirjan, mistä näet uuteen koneeseen asetetut säädöt, ilmamäärät sekä muut tarpeelliset tiedot. Saat myös kattavan takuun ja huolenpidon laitteen asennuksen jälkeen. Jos laitteessa ilmenee ongelmia tai tarvitset apua sen käytössä, asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan.
Tuomas Suomala
Huolto ja saneeraukset
050 5246 447
tuomas.suomala@spigot.fi
Remontoitko kotona? Käy tutustumassa myös verkkokauppaamme.