Mitä sähkösuunnitelmaan sisältyy?

Meiltä kysytään usein, mitä kaikkia asioita sähkösuunnitelmaan pitäisi sisältää? Sähkösuunnitelmat ovat aina yksilöllisiä kohteen mukaan, mutta keräsimme tähän alle listan, josta löydät kaikki yleisimmät suunnitelmaan sisältyvät asiat.

Sähkösuunnitelmaan sisältyvät:

Valaistus

Hyvällä valaistuksella on iso merkitys viihtyvyyteen. Valaistuksella saadaan luotua niin tunnelmaa kuin parhaat edellytykset työskentelylle. Sama tila toteutettuna erilaisilla valaistuksilla muuttaa tilan ilmettä merkittävästi. Valaistuksen suunnittelu tehdään sisätiloihin ja tarvittaessa piha-alueille.

Ihmisten mieltymykset valaistuksen määrän, tasaisuuden ja värilämpötilan osalta vaihtelevat hyvin paljon. Suurin osa ihmisistä pitää tasaisesta valaistuksesta. Tämä saadaan aikaiseksi sijoittelemalla laajan avauskulman omaavia valaisimia tasaisesti ympäri tilaa.

Vastakohta tälle on taas hyvin epäsymmetrisesti toteutettu valaistus. Tällöin käytetään esimerkiksi hyvin kapean avauskulman valaisimia alasvaloja, jolloin tietty kohta tilasta valaisimen alla korostuu. Tämä valaistustapa tuo tilaan enemmän varjoja, joka tekee tilasta usein tunnelmallisemman oloisen.

Suurin osa ihmisistä pitää lämpimän sävyn valaistuksesta. Tällöin oikea värilämpötila valaisimille on 3000K. Osa ihmisistä pitää enemmän kylmemmästä valon väristä, jolloin parempi värilämpötila valaisimille on 4000K. Valaisimia erottaa myös niiden värintoistokyky. Laadukkaammissa valaisimissa on usein parempi värintoistoindeksi (CRI).

Tilan valaistustarpeet saattavat vaihdella merkittävästi. Siivotessa tai ruokaa laittaessa tarvitaan paljoa valoa, joka saadaan aikaiseksi helposti spoteilla. Vastaavasti ruokaa syödessä tai TV:tä katsellessa vähäisempi valon määrä riittää. Tämä saadaan toteutettua spotteja himmentämällä, sisustusvalaisimilla, epäsuoralla led-nauhalla tai seinävaloilla.

Valaistuksen ohjaus

Valaistuksen ohjaustapoja on erilaisia. Eniten käytetään perinteistä sähkötekniikkaa, jolloin valaisimia ohjataan kytkimillä tai himmentimillä. Valaistuksen ohjaukseen löytyy myös ns. älyjärjestelmiä, jolloin valaistusta voi ohjata myös esimerkiksi kännykällä.

Ohjauksen suunnittelu on osa valaistuksen suunnittelua ja se kannattaa toteuttaa tarpeiden ja käytettävissä olevan budjetin mukaan.

Pistorasiat

Pistorasioiden sijoittelussa noudatetaan yleisiä käytäntöjä ja suosituksia. Asukkaalle on tärkeintä, että pistorasioita on tarpeeksi ja niitä löytyy sieltä, missä niitä tarvitaan.

Parhaiten tarpeet tulee huomioiduksi, kun rakennuttaja miettii jo sähkösuunnitteluvaiheessa, miten tulee sisustamaan tulevan talon. Tällöin tulee huomioitua yöpöytien, työpöytien, TV-tasojen, jalkalamppujen ja muiden tarvittavien sähkölaitteiden pistorasiat.

Sähkölaitteet

Sähkösuunnitelmissa huomioidaan kaikki asunnon normaaliin varustukseen lukeutuvat sähkölaitteet, kuten sähkökiukaat, LVI-laitteet ja keittiön sähkölaitteet. Tulevista suunnitelmista tai tavanomaisesta poikkeavista laitteista kannattaa aina mainita sähkösuunnittelijalle. Näitä voivat olla esimerkiksi ulkoporeamme, ilmalämpöpumppu tai robottiruohonleikkuri. Tämä auttaa suunnittelijaa laskemaan tämänhetkisen sähkötehon tarpeen ja varmistamaan, että se on riittävä myös tulevaisuudessa.

Sähkösuunnittelija tarvitsee myös kiintokalustesuunnitelmat. Niiden pohjalta voidaan määrittää keittiön, kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneiden sähköntarpeet.

LVI-laitteet

LVI-suunnitelmien täytyy olla valmiit laitevalintojen ja sijoitteluiden osalta, ennen kuin sähkösuunnitelmat voidaan viimeistellä. Eli sähkösuunnitelmissa huomioidaan aina sähköt LVI-suunnitelmissa esitetyille laitteille.

Sähköauton latausasemat

Sähköauton latausasemalle kannattaa tehdä vähintään varaus, vaikka se ei olisikaan lähiajan suunnitelmissa. Latausasema ja sen tehokkuus kannattaa ottaa huomioon kiinteistön sähköjärjestelmän suunnittelussa.

Aurinkosähköjärjestelmä

Myös aurinkosähköjärjestelmälle kannattaa tehdä vähintään varaukset. Varaus voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi syöttökaapeleita invertterille tekniseen tilaan tai jollekin ulkoseinälle, turvakytkinvarauksia, tilavarauksia sähkökeskukseen tai suojaputkitusta invertteriltä aurinkopaneeleille.

Sähkökalustesarja

Asiakas voi halutessaan vaikuttaa millaisia tuotteita, eli pistorasioita, kytkimiä sähköasennuksissa käytetään. Saatavilla on eri valmistajien kalustesarjoja, joiden ulkonäössä sekä kalusteiden väreissä on erilaisia vaihtoehtoja.

Sähköinen sulanapito

Sähköisellä sulanapidolla varmistetaan esimerkiksi kulkuväylien portaikkojen ja ajoluiskien sulana pysyminen talviaikaan. Vesiputkien, kattokaivojen sekä vedenpoiston kourujen tai syöksytorvien sulanapidon tarve on määritelty yleensä LVI-suunnittelijan tai rakennesuunnittelijan toimesta. Näistä on hyvä informoida sähkösuunnittelijaa, jotta niiden sähköistykset tulee huomioitua.

Sähköliittymä ja työmaasähkö

Rakentajan pitää muistaa tilata sähköliittymä alueen sähköverkkoyhtiöltä hyvissä ajoin, jotta työmaalle ja tulevaan kiinteistöön saadaan sähköt. Jos sähköverkkoyhtiö joutuu tuomaan uutta taloa varten uuden syöttökaapelin, voi tässä pahimmillaan mennä useita kuukausia. 

Sähkösuunnittelija määrittelee kiinteistön pääsulakekoon ja voi tarvittaessa auttaa myös sähköliittymän tilaamiseen liittyvissä asioissa.

Antenni- ja yleiskaapelointijärjestelmät

Sähköliittymän lisäksi kiinteistöön hankitaan yleensä myös tietoliikenneliittymä, tai asennetaan sille varaus. Yleiskaapelointijärjestelmällä internetyhteys voidaan jakaa kiinteistön sisällä. Jos kiinteistöön ei tule valokuitua, niin tällöin yleensä varaudutaan harava-antenniin ja talon ulkopuoliseen 5g-antenniin

Kaapeli-TV-verkon saatavuus kannattaa selvittää ennakkoon, jotta se voidaan tarvittaessa sisällyttää sähkösuunnitelmaan.

Yleiskaapelointijärjestelmällä internetyhteys voidaan jakaa kiinteistön sisällä. Yleiskaapeloinnista tehdään oma yleiskaapelointikaavio. 

Mitä piirustuksia ja dokumentteja sähkösuunnitteluun sisältyy?

Sähkösuunnitelmat koostuvat useammasta dokumentista, jotka liittyvät toisiinsa ja täydentävät toisiaan. Alla on yleisimmät piirustustyypit.

Asemapiirustus

Asemapiirustuksessa esitetään tontilla kulkevat maakaapelit, pihavalaisimet, piha-alueella kulkevat saattolämmitetyt vesi- ja viemäriputket ja pihan sähköiset sulanapidot. Asemapiirustuksessa esitetään myös mahdolliset muut sähkölaitteet, joita ei tasopiirustuksissa kannata esittää.

Arkkitehti tai pihasuunnittelija on laatinut asemapiirustuksen, jonka pohjalta sähkösuunnittelija laatii sähköasennukset sisältävän asemapiirustuksen. Sähköasennukset sisältävän asemapiirustuksen mittakaava on yleensä 1:200.

Tasopiirustukset

Tasopiirustuksissa esitetään sähköpisteet (pistorasiat, kytkimet, valaisimet yms.) sekä niiden johdotukset. Jos kyse on isosta kiinteistöstä, tasopiirustuksissa rakennus jaetaan erillisiin piirustuksiin kerroksittain, alueittain (A, B, C jne.) ja järjestelmittäin (esim. kameravalvonta- ja paloilmoitinjärjestelmät, äänentoisto). Sähkösuunnittelija laatii tasopiirustukset arkkitehdin laatimiin pohjapiirustuksiin. Tasopiirustusten mittakaava on yleensä 1:50.

Kaaviot ja periaatekaaviot

Yleisimpiä sähkösuunnitelmiin sisältyviä kaavioita ovat maadoituskaavio, nousujohtokaavio ja tele- ja turvajärjestelmien järjestelmäkohtaiset periaatekaaviot. Kaavioista käy ilmi järjestelmään liittyvät laitteet ja kojeet sekä niiden välisten kaapeleiden tyypit.

Kaaviot ovat yleensä periaatteellisia ja niihin liittyvien sähköpisteiden määrät tulee katsoa tasopiirustuksista, joissa sähköpisteiden sijainnit on esitetty.

Pääkaaviot

Pääkaaviot kuuluvat sähkösuunnittelijan toimittamiin suunnitelmiin. Pääkaavioissa on esitetty sähkökeskusten teknisiä tietoja sekä keskuksesta löytyvät tulot, lähdöt, suoja- ja muut laitteet, kuten ajastimet ja kytkimet.

Piirikaaviot

Piirikaavioita ei välttämättä laadita yksinkertaisista yksittäisistä ohjauksista, mutta suurten kiinteistöjen sähkösuunnitelmat saattavat sisältää satoja sivuja piirikaavioita. Piirikaavioista näkee sähkökeskusten ohjauksiin liittyvät liittimet, kojeet ja johdotukset tunnuksineen.

Valaisinluettelo

Valaisinluettelosta löytyy valaisimien mallit, määrät ja tärkeimmät tekniset tiedot. Teknisistä tiedoista mainitaan yleensä vähintään sähköteho, valovirta ja värilämpötila.

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Voit varata maksuttoman kartoitusajan lomakkeemme kautta. 

Voit ottaa myös suoraan yhteyttä suunnittelijoihimme.  Ota yhteyttä!

Otto Kantola
Sähkösuunnittelija
050 3710191
otto.kantola@spigot.fi

Perttu Huhtala
Liiketoimintajohtaja
050 4364 334
perttu.huhtala@spigot.fi

Remontoitko kotona? Käy tutustumassa myös verkkokauppaamme.

Jaa tämä artikkeli

Lue myös

LVIS-suunnittelupalaveri pöydän ääressä

Talotekniikkapaketti helpottaa oman kodin rakentamista

Omakotitaloprojekti voi olla rakennuttajalle varsin haasteellinen kokonaisuus − kaikkien toimijoiden tulisi pelata yhteen ajantasaisin tiedoin suunnittelusta asennuksiin. Paras ratkaisu onnistuneeseen lopputulokseen saavutetaan, kun toteutusvastuu on keskitetty yhdelle osaavalle toimijalle.

Lue lisää

Varaa maksuton tarkennuspalaveri

Tulkaa räätälöimään kotinne talotekniikan osa-alueet yksilöllisesti. Saatte mukaanne tarjouksen suunnittelusta ja halutessanne myös toteutuksesta. Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä sopivasta ajankohdasta! Aikaa palaveri vie vain parisen tuntia.

Voit liittää mukaan jo olemassa olevat piirrustukset sähköisessä muodossa.

Meiltä kysytään usein muistilistaa siitä, mitä kaikkia asioita sähkösuunnitelman pitäisi sisältää? Suunnitelmat ovat aina yksilöllisiä kohteen mukaan, mutta alla on mainittuna yleisimmät sähkösuunnitelmaan sisältyvät asiat