Spigot paransi omakotirakennusten aikatauluttamista

Joutuuko sähkäriä aina odottamaan? Putkari ei vastaa puhelimeen eivätkä timpurit pääse etenemään töissään. Suurella todennäköisyydellä kyse on huonosta työmaan aikatauluttamisesta.

”Aikatauluttaminen on rakennusprojektin onnistumisen kannalta yksi tärkeimpiä seikkoja ja me olemme työstäneet sitä niin, että olemme saaneet luotua siihen hyvät työkalut”, kertoo Spigotin liiketoimintajohtaja Perttu Huhtala.

Spigotin liiketoimintajohtaja Perttu Huhtala kertoo, että Spigotin LVI- ja sähköasentajilla on joka aamu työmaalle lähtiessä tiedossa päivän tavoitteet.

Näin rakennetaan talotekniikka konseptoidusti

LVI- ja sähkösuunnittelua sekä asennuksia tekevä Spigot on kehittänyt oman talotekniikkakonseptin ja luonut asennuskokonaisuuksia, joita se toimittaa asiakkaille.

Kokonaisuudet sisältävät talon rakenteisiin perustuvia tilauslistoja, joita käytetään pohjana, kun Spigotin myyjät räätälöivät asennuspaketit yhdessä asiakkaan kanssa. Tilauslistoissa on esitetty kaikki rakennustyöt työvaiheittain järjestyksessä, niiden vaatima asennusaika huomioiden. Valittuun pohjaan voidaan tehdä yksilöllisiä muutoksia aina kunkin rakennuksen ja rakennustavan mukaan.

Tilauslistoissa on talotekniikan työt koottu rakenteisiin istutettaviksi kokonaisuuksiksi, eli asennuspaketeiksi. Listoista ilmenee mitkä rakennustyöt tulee olla tehtynä ennen asennuspaketin toimittamista. Näin talotekniikka saadaan rakennettua yhtä järkevinä kokonaisuuksina kuin jo vuosikymmeniä on toimitettu vaikkapa talopaketit ja keittiökalusteet.

”Perinteinen malli rakentamisessa, varsinkin pientalopuolella on, että aikataulurunko puuttuu ja työt tehdään fiiliksen mukaan. LVI- ja sähköasentajat tilataan, kun hoksataan, että nyt niitä tarvitaan. Sen vuoksi talotekniikkaa saattaa joutua monesti odottelemaan”, Huhtala sanoo.

”Oikeastaan pahin tilanne on se, että talotekniikan toimijat reagoivat näihin pikakutsuihin niin sanotusti ensiavulla, eli käyvät tekemässä aina välttämättömimmät työt, jotta timpurit pääsevät etenemään. Tällöin selkeätkin työvaiheet ovat jatkuvasti kesken. Syntyy vakavia vahinkoriskejä, kun pahimmillaan työtä tulee jatkamaan toinen asentaja, joka ei pääse täysin selville mitä aiemmin on jo tehty ja mitä tekemättä”, hän jatkaa.

Koska Spigot toimittaa selkeitä kokonaisuuksia, jokaiselle työvaiheelle on sama valmiusaste tietyn paketin jälkeen, eli vaikka töitä tulisi jatkamaan eri asentaja kuin edellisellä kerralla, työ sujuu saumattomasti.

”Kun Spigot rakentaa omakotitalon tekniikan, runkorakenteesta riippuen toimitamme 8-16 asennuspakettia. Ilman suunnitelmaa käyntimäärä helposti tuplaantuu ja siinä raksuttavat myös matkakustannukset”, Huhtala toteaa.

Huhtala huomauttaa, että pientalotyömaalla timpureilla ja tekniikan rakentajilla on oltava koko ajan sama käsitys siitä, milloin minkäkin rakenteen saa sulkea ilman, että rakenteen sisään jää avoimia putken päitä. Myös tarvikelogistiikka vaikeutuu huomattavasti, kun tukusta juostaan hakemaan tavaraa aina tarpeen mukaan. Stoppi juoksemiselle tuleekin usein tarvikkeiden saatavuuden vuoksi, kun tarviketilauksia ei ole voitu riittävästi ennakoida.

Selkeä aikataulu parantaa työviihtyvyyttä

Spigotin konsepti on saanut kiitosta, koska konseptin avulla jokainen omakotirakentaja voi aikatauluttaa koko työmaansa, räätälöidysti omien tarpeidensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Myös työntekijät hyötyvät.

”Kun työn tehokkuus paranee, paranee myös työviihtyvyys, sillä LVI- ja sähköasentajat pystyvät valmistautumaan tuleviin päiviin ja viikkoihin”, Huhtala toteaa.

Hän huomauttaa, että tietysti työmaalla on niin monta liikkuvaa osaa, että yllätyksiä tulee aina, vaikka kuinka huolella suunnittelisi. Työn johtaminen vaatii jatkuvaa aikataulujen täsmentämistä ja säätämistä, mutta kaikki se silti helpottuu huomattavasti, kun runko on jo selvillä.

Rakennusalan tapoja muuttamassa

Mutta miksi kaikki firmat eivät tee näin?

”Koska se vaatii kokonaisuuksien hahmottamista ja se taas on pitkäjänteistä työtä. Me olemme kehittäneet tätä kuusi vuotta, viimeiset kaksi vuotta erityisen tehokkaasti. On mentävä epämukavuusalueelle siinä, että tehdään jokaisesta hommasta tavoitteellista niin, että kullekin päivälle on määritelty tietyt tehtävät ja niissä myös pysytään. Meidän asentajillamme on joka aamu töihin työmaalle lähtiessään tiedossa päivän tavoite, johon tulisi päästä”, toteaa Huhtala.

Hän kertoo konseptin alkutaipaleella törmänneensä paljon muutostavastarintaan kokeneiden timpureiden keskuudessa, mutta nykyään siitä ei joudu enää yhtä paljon keskustelemaan.

Huhtala on huomannut, että tavallinen yksityishenkilö, joka rakennuttaa itselleen taloa ymmärtää helpommin aikataulun tärkeyden kuin ammattirakentaja, joka on toiminut samalla tavalla parikymmentä vuotta.

”Jos ei aikataulua ole, timpurit voivat mennä työmaalle ja tehdä sen, mitä sinä päivän huvittaa. Tätä ei helposti haluta muuttaa. Tekemämme aikataulu menee työmaamestarille ja kaikki eivät tietenkään ole riemuissaan. Mutta he, jotka ovat tottuneet työskentelemään kanssamme tietävät, että työ on todella paljon tehokkaampaa, kun tiedetään mitä kullakin viikolla on saatava aikaiseksi.”

Jaa tämä artikkeli

Lue myös

LVIS-suunnittelua pöydän ääressä

Vesikalusteet ja valaistus

Tarjoamme kaikki kodin vesikalusteet ja valaistuksen. Voit valita valmiiksi suunniteltujen pakettien joukosta kotisi arkkitehtuuriin ja sisustukseen sopivan vaihtoehdon tai räätälöidä omaan makuun sopivan kokonaisuuden.

Lue lisää

Varaa maksuton tarkennuspalaveri

Tulkaa räätälöimään kotinne talotekniikan osa-alueet yksilöllisesti. Saatte mukaanne tarjouksen suunnittelusta ja halutessanne myös toteutuksesta. Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä sopivasta ajankohdasta! Aikaa palaveri vie vain parisen tuntia.

Voit liittää mukaan jo olemassa olevat piirrustukset sähköisessä muodossa.

Spigot on kehittänyt oman talotekniikkakonseptin ja luonut LVI- ja sähköasennuskokonaisuuksia, joita se toimittaa asiakkaille. Sen ytimessä on aikatauluttaminen, joka ei rakennusalalla ole itsestäänselvyys.

Rakentamassa tai saneeraamassa?

Varaa kartoitus

Tulkaa räätälöimään kotinne talotekniikan osa-alueet yksilöllisesti. Saatte mukaanne tarjouksen suunnittelusta ja halutessanne myös toteutuksesta. Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä sopivasta ajankohdasta! Aikaa palaveri vie vain parisen tuntia.

Talon tiedot
Voit liittää mukaan jo olemassa olevat piirrustukset sähköisessä muodossa.