Tuominen valitsi Spigotin, koska halusi minimoida rakentamiseen liittyviä riskejä ja viivästyksiä

Petri Tuominen rakennutti hirsitalon Espooseen. Hän tilasi Spigotilta talotekniikkapaketin, joka sisälsi lämmityksen, ilmanvaihdon, käyttövesi- ja viemäröintijärjestelmän sekä sähköt suunnitelmineen, laitteineen ja asennuksineen.

”Olemme asuneet noin vuoden Espooseen rakennetussa Kontion modernissa 136 neliön hirsitalossa. Yhdessä tasossa oleva kokonaisuus on kaiken kaikkiaan tosi toimiva, ja halusimme rakennuttaa tämän päivän hengen mukaisesti ekologisen ja energiatehokkaan talon.   

Kontion mallistosta löytyi tarpeisiimme sopiva talo. Ympäristöystävällisyyden ohella etsimme toki tarpeisiimme istuvaa viihtyisää ja valoisaa kokonaisuutta. Talossamme on lattiasta kattoon ulottuvia 2,75 m korkeita ja 2,25 m leveitä ikkunoita sekä neljä lasiovea. Ovista ja ikkunoista avautuvat maisemat muistuttavat suomalaista luontoa parhaimmillaan.”         

Myyjän osaaminen on ratkaisevan tärkeää

”Talopaketin valinnan jälkeen lähdimme kartoittamaan ammattitaitoisia tekijöitä rakentamisen eri osa-alueille, kuten talotekniikkaan. Vastaavalla mestarillamme oli kokemusta Spigotista useista eri kohteista, ja Spigotista kuulin myönteisiä arvioita myös talotoimittajaltamme Kontiolta.

Päädyimme kartoituksen jälkeen hankkimaan talotekniikkaratkaisut kattavasti Spigotilta, sillä he ovat erikoistuneet hieman isompana yrityksenä myös pientaloasiakkaiden palvelemiseen. Talotekniikkatarjous oli kattava, läpinäkyvä ja helposti ymmärrettävä. Se sisälsi lämmityksen, ilmanvaihdon, käyttövesi- ja viemäröintijärjestelmän sekä sähköt suunnitelmineen, laitteineen ja asennuksineen. Spigotin valintaan vaikutti suositusten lisäksi halukkuus minimoida rakentamiseen liittyviä riskejä ja viivästyksiä. On tärkeää, että LVI- ja sähköasentajat pääsevät työmaalle juuri silloin kun heitä tarvitaan.  

Myyjän ammattitaito vaikutti oikeiden valintojen tekemiseen. Pohdimme lämmitysjärjestelmäksi myös maalämpöä, mutta taloomme Niben poistoilmalämpöpumppu soveltui optimaalisesti. Maalämpö olisi tuonut lisäkustannusta noin 4 000 euroa, ja sen tuoma lisähyöty olisi jäänyt meillä melko pieneksi. Tarjouksen sisältöä hiottiin myyjän kanssa pariin otteeseen, ja sopimukseen päädyimme lopulta varsin kivuttomasti. Sopimus tarjosi myös joustoa tarpeiden muuttuessa hankkeen edetessä.”

Lattia aina miellyttävän lämmin

”Talossamme on vesikiertoinen lattialämmitys, joka toimii hyvin yhteen kaakelilattian kanssa. Lattia on talvellakin miellyttävän lämmin. Päädyimme laatoittamaan kaikki lattiat myös siksi, että se vaatii vähemmän lämmityskapasiteettia muihin lattiamateriaaleihin verrattuna. Tämä kävi ilmi jo tarjousvaiheessa, joten osasimme varautua asiaan hyvissä ajoin.    

Makuuhuoneita on talossamme kolme. Keittiön ja olohuoneen yhteensä 69 neliön avoimessa tilassa on tilava saareke, jossa on uunin lisäksi mikro sekä kaksi pistorasiaa saarekkeen molemmissa päissä. Ruoanlaitto sujuu ja sähköä saadaan kätevästi eri keittiökoneille. Kodinhoitohuoneen ja saunan lisäksi meillä on kaksi wc:tä, jotka Spigotin ammattilainen kalusti juuri silloin kun pitikin.    

Kontion toimittaman 8 neliön lämpimän pihavaraston rakennutimme valmiiksi syyskuussa 2022.    

Valaistuksen tärkeyttä sisä- ja ulkotiloissa ei voi liikaa korostaa, ja siihen kannattaa käyttää runsaasti aikaa. Halusimme etupihan puolelle noin 3,5 m talon ulkoseinästä ulottuvan ylimääräisen kiinteän kattolipan, joka suojaa lähes 51 neliön puupation. Ruokapöydän ja sohvaryhmän saa sateelta suojaan. Talon ja varaston ulkoseinillä on lähes 20 led-spottivalaisinta sekä riittävästi pistorasioita. Katon lippaa kannattelevat yli 4,5 m korkeat pilarit ovat valaistuina vaikuttavan näköisiä.”

Toimiva talotekniikkapaketti

”Talomme energialuokka on A, eli paras mahdollinen. Poistoilmalämpöpumppu, vesikiertoinen lattialämmitys sekä älykäs vedenseurantajärjestelmä tarjoavat taloomme todella toimivan kokonaisuuden. Langattomaan verkkoon kytkettyjen laitteiden ohjaaminen sujuu myös omalla älypuhelimella.

Energiatehokkuus on hintojen heiluessa yhä tärkeämpää, ja se näkyy toki myös kuukausimenoissa. Carunan tuoreen arvion mukaan meillä kuluu sähköä vuodessa runsaat 12 000 kilowattituntia. Lukema on mielestäni erinomainen, ja tuo turvaa energiahintojen muuttuessa välillä hyvinkin nopeasti.   

Ilmalämpöpumppu ja sähköauton latauspiste ovat nyt työlistalla. Latauspisteelle on vedetty varaston seinälle 11 kilowattitunnin kaapelit jo valmiiksi. Pulpettikatolle haluan tulevaisuudessa aurinkopaneelit.  Järkevällä paketilla voisi tuottaa noin 5 000 kilowattituntia sähköä vuodessa. Sähkön hinta vaikuttaisi sen jälkeen omaan talouteen entistäkin vähemmän.     

Onnistunut talovalinta, uusiutuvat materiaalit ja moderni talotekniikka ovat vaikuttaneet ratkaisevasti viihtyvyyteen ja asumismukavuuteen. Spigot suorittaa talossamme myös kerran vuodessa huoltokäynnin, jossa käydään koko talotekniikka läpi. En halua itse arpoa, ovatko säädöt kohdillaan.”          

Petri Tuominen

Havaintoja talotekniikasta ja siihen liittyvistä palveluista

  1. Nopeasti kehittyvä talotekniikka edellyttää ammattimaista konsultointia jo ihan rakentamisen alusta lähtien – energiatehokas talotekniikka ja uusiutuvat materiaalit ovat kestävän rakentamisen keskiössä. Osaavan myyjän merkitys on tosi tärkeä.  
  2. Talotekniikan toteuttaminen vaatii täsmällisyyttä ja hyvää kommunikointia työmaalla toimivien ammattilaisten kesken – ammattilaiset voivat koordinoida työvaiheet keskenään. Se on helpompaa, kun hankkii kokonaisuuden yhdeltä taholta.
  3. A-luokan energiatehokkuus onnistuu oikealla talotekniikalla ja laadukkaalla rakentamisella.  Ihmeitä se ei vaadi.

Jaa tämä artikkeli

Lue myös

Varaa maksuton tarkennuspalaveri

Tulkaa räätälöimään kotinne talotekniikan osa-alueet yksilöllisesti. Saatte mukaanne tarjouksen suunnittelusta ja halutessanne myös toteutuksesta. Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä sopivasta ajankohdasta! Aikaa palaveri vie vain parisen tuntia.

Voit liittää mukaan jo olemassa olevat piirrustukset sähköisessä muodossa.

Petri Tuominen tilasi uuden hirsitalonsa koko talotekniikan Spigotilta. Spigotin valintaan vaikuttivat suositusten lisäksi halukkuus minimoida rakentamiseen liittyviä riskejä ja viivästyksiä. "On tärkeää, että LVI- ja sähköasentajat pääsevät työmaalle juuri silloin kun heitä tarvitaan", Tuominen sanoo.